De Fatma's gloreren op Rotterdamse Oogst en Rotterdamse Kost

September was een drukke maand voor de dames van het stadslandbouwproject Schiebroek-Zuid.
De moestuinen moesten niet alleen geoogst worden, ze stonden ook weer met een eetkraam met zelfgemaakte hapjes op het Rotterdamse Oogstfestival op het Heemraadsplein. En op het festival Rotterdamse Kost in het park bij de Euromast gaf Fatma Yilmaz een speciale kookdemonstratie.
Misschien wel het bijzonderste gerecht dat verkocht werd tijdens de oogstmarkt was dat van Fatma Aktas.Omdat het thema van de markt 'kip' was (met een kippenshow en thema-ontbijt) had Fatma een speciaal gerecht bereid van kipfilet.
Van de gemalen filets maakte ze 'wilde burgers', gekruid met allerlei soorten eetbaar onkruid zoals hondsdraf en zevenblad. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank, maar dat gold ook voor de andere gerechten die de vrouwen hadden gemaakt.Fatma Yilmaz gaf hetzelfde weekend een kookdemonstratie tijdens Rotterdamse Kost in het park bij de Euromast. De eetsite 'De Buik van Rotterdam' had meerdere Rotterdamse moeders uitgenodigd van buitenlandse afkomst, die hun kookkunsten vertoonden aan het publiek.
Naast demonstraties van Italiaanse, Russische en Marokkaanse moeders, gaf Fatma de voornamelijk Hollandse bezoekers een kijkje in de Turkse keuken. Ze maakte het gerecht 'Kawurma', een recept uit haar geboortedorp Girecum aan de Zwarte Zee, waar ze afgelopen zomer op familiebezoek is geweest. Behalve groenten en kruiden uit haar eigen moestuin in Schiebroek, gebruikte Fatma wilde champignons die haar moeder in de Turkse bergen is gaan plukken, en die vervolgens zijn ingemaakt en mee naar Rotterdam zijn gekomen.
In het recept zit verder verse snijbiet uit de moestuin, rode peper en knoflook.
Het publiek vroeg Fatma de kleren van het lijf: Wat eten jullie met het ontbijt? Eet je voornamelijk vegetarisch? Wat zijn de hoofdingredienten van de Turkse keuken? Fatma had overal antwoord op en kookte in de tussentijd een grote pan Kawurma, die in kleine porties werd uitgedeeld aan het publiek.
En ze vertelde de presentator van kookdemonstratie dat ze een bijzondere toekomstwens heeft: een klein,Turks restaurant in Rotterdam. Niet met bekende gerechten als döner of Turkse pizza op de kaart, maar met gewone 'huis-gerechten'. Zoals Fatma ze in haar eigen keuken bereidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten