Overal in en rond grote steden ontstaan stadslandbouw-projecten.Omdat onze moestuinen ook als stadslandbouwproject worden gezien (we vermarkten immers onze waar op oa de Rotterdamse Oogstmarkten) krijgen we veel aandacht en bezoekers vanuit andere steden.
Zelf gaan we er ook wel eens op uit, maar tot nu toe waren dat alleen inspirende excursies binnen Nederland.
De harde kern van de culinair actieve Stadslandbouwdames droomden al enige tijd van een uitstapje naar Parijs. Afgelopen 7, 8 en 9 november was het zover! We waren uitgenodigd door Kathrin Böhm van de organisatie Myvillages om een lezing en workshop te komen verzorgen in Parijs. Vanuit het project Eco-Nomadic-School worden kennisuitwisselingen in Europa georganiseerd over kleine locale initiatieven. Het themaweekend in Parijs ging over locale economie. We namen deel aan een workshopsessie over het vermarkten van locale producten, gaven een presentatie over onze tuinen in Schiebroek en hadden een heuse kleine Rotterdamse Oogstmarkt kraam op een locaal 2e-hands marktje. Maar eerst wilden de dames ook iets van Parijs zien. Op donderdagochtend namen we de Thalys van 6.58 naar Parijs; om 9.35 stonden we al op het Gare du Nord. Omdat we onze mobiele marktkraam in koffers bij ons hadden; gaven we deze eerst af bij het Hostel waar we verbleven. Dat was de eerste verassing: een prachtig nieuw helemaal duurzaam gebouwd hotel in de buurt van het station. Donderdag bezochten we Montmartre, de Eiffeltoren, we aten in een echt Frans restaurant, de dames kochten souvenirs en we liepen zoveel als we bijna nog nooit hadden gelopen.Vrijdag begon het programma; we kregen een rondleiding op het kantoor van AAA Architecten (Atelier d’Architecture Autogérée) en waren onder de indruk van het regenopvangsysteem voor de plantenbakken, de lampen gemaakt van oude plastic wasmiddelflessen en de kratten met plantjes op het binnenplaatsje.
Toen met de trein naar de tuinen. Tsja die lagen niet zoals in Schiebroek direct tussen de huizen, maar een stuk buiten het centrum van Parijs. AAA architecten heeft een groot stadslandbouwplan R-Urban gemaakt op braakliggende terreinen in een buitenwijk, waarbij kringloop een hele belangrijke rol speelt. Ze hebben een Recyclab met workshopruimtes, groene daken, woonruimte met composttoilet en een douche met gefilterd regenwater. Helemaal gebouwd met hergebruikte materialen. Agrocité ligt op een ander terrein met moestuinen. Ook weer met mooie duurzaam gemaakte gebouwen. De dames deden veel inspiratie op, maar vonden onze eigen tuinen in Schiebroek toch beter (dicht bij huis) en niet zo rommelig. Zij namen zich voor de tuinders met wat verwaarloosde tuinen te helpen zodat het er bij ons in Schiebroek overal goed blijft uitzien.
Zaterdag namen we opnieuw de metro en trein naar Colombes voor het marktje bij Agrocité. Wij maakten een echte Rotterdamse Oogstkraam en hadden voor de gelegenheid de pizzapan met plank meegenomen voor Turkse Gözleme met spinazie en feta. Fatma maakte Sarma van zwarte kool uit onze tuinen. Nathalie verkocht haar verse kruidenoogst en van Rotterdamse oogst promoten we de 'Geen woorden maar zaden' bibliotheek.
Rond het middaguur was alles zoals gewoonlijk praktisch schoon op. Voldaan en vele ervaringen rijker stapten we het einde van de dag weer met onze mobiele marktkraam en keuken in de Thalys richting R'dam.
Caroline Zeevat
Geen opmerkingen:
Een reactie posten