5/11/2011 Fruitbomen planten

Vanaf haar balkon op de eerste verdieping van haar flat aan de Meidoornsingel kijkt mevrouw Blom tevreden toe. Pal voor haar neus wordt vandaag een kleine boomgaard geplant (10 bomen), door medebewoners en buurtkinderen. Na de aanleg van verschillende moestuinen in de buurt, komen er nu ook fruitbomen met peren, appels en pruimen.
Het boomgaardje komt op de plek waar eerder alleen wat ruige struiken stonden. En op verzoek van mevrouw Blom zelf gaat er een oude perensoort de grond in, het 'oomskinderenpeertje’. Veel lekkerder dan die moderne soorten, volgens mevrouw Blom. Omdat ze zelf slecht ter been is, zal ze binnenkort met hulp van buren de jonge aanplant van dichtbij komen bekijken. De bomen zijn gekocht bij een kwekerij in Nieuwerkerk aan den IJssel. Bewoonster Nathalie Laats is de beheerder van deze ‘fruit- en chilltuin’. “In het midden van dit boomgaardje willen we een cirkel maken van mozaiek. Onder de bomen komen wat bankjes te staan waarop je lekker kan chillen. In het voorjaar zal het er prachtig uitzien met die bloesem.” Als beheerder is ze verantwoordelijk voor het schoonhouden en onderhoud van het stuk grond met de fruitbomen. Vijftig meter verderop -op de kop van de Krabbestraat- heeft Nathalie nog een ‘akkertje’, de door haarzelf ontworpen ‘kruistuin’. Een moes- en kruidentuin aangelegd in de vorm van een kruis, met een bankje gemaakt van grasplaggen.
Ook Hamza (10) helpt vandaag mee. Behendig steekt hij de schop in de grond. “Op vakantie help ik mijn opa in Marokko altijd. Hij heeft een boerderij met een hele grote moestuin.” En Adriaan Pieterson, de portefeuillehouder van de deelgemeente, komt een kijkje nemen. Hij is enthousiast over het project en pakt ook zelf de schop op. Volgend najaar zullen de eerste peren, appels en pruimen geplukt kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten