29/10/2011 Stadslandbouw

Het is een bijzonder gezicht: tussen de flats in Schiebroek-Zuid (Wilgenplaslaan, Blecourstraat, Krabbestraat, Asserweg) zijn sinds afgelopen zomer overal moestuinen te vinden. Zomaar midden op een grasveld tussen de flats of pal tegen de gevels aan. Eromheen staan ‘schapenhekken’ om de ganzen en de honden buiten te houden.
De moestuinen zijn door de flatbewoners zelf aangelegd om er hun eigen groenten te verbouwen. Veilig, want uit bodemonderzoek is gebleken dat de grond er schoon is. Het project is van woningcorporatie Vestia, waarvoor ‘stadslandbouwer’ Caroline Zeevat is ingeschakeld. Zeevat is een ervaren moestuinier en stadslandbouwer en adviseert de bewoners in bijvoorbeeld hun keuze voor gewassen. En dat kan van alles zijn: van rode pepers tot sla, kool, koriander, pompoenen, tomaten of frambozen. Iedere bewoner met een goed plan kan zich opgeven en naar eigen wens een tuin beginnen.
Sommige bewoners, zoals een Marokkaanse en een Angolese buurvrouw, delen een tuin. Ze verbouwen er onder andere pepers, koriander en peterselie. Voor de oudere bewoners in de seniorenflat in de Hamakerstraat is een aparte broeikas gebouwd. Met verhoogde planttafels zodat ze niet hoeven te bukken. Vijf bewoonsters hebben met elkaar afgesproken om gezamenlijk de kas bij te houden en hebben er veel plezier in.
En de oogst gaat mee naar huis of wordt gezamenlijk opgegeten. In september verkochten enthousiaste bewoners hun zelfgemaakte producten op het Rotterdamse Oogstfestival. Vanuit een kraam werden onder andere Kaapverdiaanse pasteitjes met koriander en Turkse broodjes met spinazie verkocht. Sinds de start van het project in februari zijn in Schiebroek-Zuid totaal tien moestuinen gerealiseerd en nog deze maand wordt een kleine boomgaard geplant, met verschillende fruitbomen. Voorjaar 2012 volgt ook een speciale moestuin voor kinderen. 20 november staan de bewoners weer op de ‘eigengemaaktmarkt’ van Rotterdamse Oogst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten