15/12/2011 Winterklaar

De moestuinen zijn winterklaar en er kunnen alweer plannen worden gemaakt voor het nieuwe seizoen.De bewoners kwamen afgelopen week bij elkaar met stadslandbouwer Caroline Zeevat om het project tot nu toe te evalueren.

De bewoners van de Hamakerstraat vertelden enthousiast –onder het genot van een zelfgebakken taart met stoofpeertjes- over de kas die in de tuin van het seniorencomplex is gebouwd. Gezamenlijk doen ze het onderhoud en de oogst van het afgelopen seizoen is verdeeld en opgegeten. De samenwerking verloopt goed en ook is men tevreden over de begeleiding. Een Turkse bewoonster vertelde hoe ze samen met haar kinderen en buurtkinderen haar eigen ‘akkertje’ heeft aangelegd.
Omdat ze pas later in het seizoen is aangehaakt, heeft ze nog niet veel kunnen oogsten. Om de dag gaat ze naar de tuin bij haar flat om bladeren te ruimen en te kijken hoe bijvoorbeeld de knoflook erbij staat.
Iedereen verheugt zich op het nieuwe seizoen en begin volgend jaar zullen daar de plannen voor worden gemaakt. In de kas willen de bewoners een aantal nieuwe gewassen gaan uitproberen en iedereen heeft een eigen wenslijstje voor groenten of kruiden.
Tijdens de evaluatie-bijeenkomst werd ook plan een gepresenteerd voor het plaatsen van tuinbordjes bij de verschillende moestuinen. Iedere tuin krijgt een informatiebordje met daarop in ieder geval de naam van de ‘eigenaar’ van de moestuin. De borden worden door bewoners gemaakt en ontworpen onder begeleiding van de ‘Bende’.
Dat is een collectief van kunstenaars en ontwerpers die de komende maanden in opdracht van Vestia aan de slag gaan in Schiebroek-Zuid. Behave tuinbordjes zullen ze bijvoorbeeld ook tuinmeubelen, vogelhuisjes en een ‘insectenhotel’ gaan maken. Dit doen ze van gebruikte materialen, onder andere van het sloophout van het Rotterdamse Centraal Station. De komende weken zal eerst samen met de bewoners worden gekeken wat voor borden ze bij hun tuinen willen. En dan zullen ze gezamenlijk aan de slag gaan.

Wilt u dit komend seizoen ook meedoen met tuinieren of workshops houtbewerking in de wijk? Neem contact op met iris@aalbers@vestia.nl of zeevat@luna.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten