30 januari 2012 Tuinplannen maken

Plant geen knoflook bij de erwten. Of houd peterselie en selderie uit elkaar. En zorg ervoor dat je iets anders zet op de plek waar vorig jaar nog tomaten stonden.
Dat soort praktische tips kregen de tuinierende bewoners van Schiebroek-Zuid op twee bijeenkomsten over het moestuinieren in hun wijk.De nieuwe tuinplannen voor hun tuinen kunnen weer gemaakt worden en Menno Minke en Caroline Zeevat begeleiden ze daarbij. “We willen het weer professioneel aanpakken”,vertelt Caroline.

“Zo krijg je een betere opbrengst en mooiere tuin. Want als je in het wilde weg gaat zaaien en planten dan wordt het al snel te vol. Bovendien verdragen sommige gewassen elkaar niet.” De bewoners krijgen allemaal het boek “Groenten uit de tuin” van Carol Klein. Een praktische gids en jaarplanner met ruimte voor eigen aantekeningen. Ook deelt Menno lijsten uit met gewassen die elkaar slecht of juist goed verdragen en kunnen de bewoners op speciale lijsten zien welk gewas in welke maand gezaaid en geoogst kan worden.
Op ruitjespapier kunnen ze de komende weken op de juiste schaal hun tuinen gaan indelen. Menno: “Zo maak je een goed plan en kun je ook achteraf nog zien wat je waar geplant of gezaaid hebt.” Ook wordt er met bewoners een uitje gepland naar andere moestuinen in het land. Bewoonsters Nathalie Laats en Joke Eyermans hebben er weer zin in. Joke heeft een kleine geveltuin en Nathalie de grote ‘kruistuin’ tussen de flats. “Dat is een flinke tuin van 10 bij 10 meter, die ik samen met anderen doe. Er komt ook een stuk speciaal voor kinderen. Op het ruitjespapier ga ik een nieuwe indeling maken en ik ga eens uitzoeken wat ik er precies allemaal in ga zetten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten