Internationaal bezoek in Schiebroekse tuinen


Twee excursiebussen vol geintresseerden uit binnen- en buitenland bezochten in de derde week van april de stadstuinen van Schiebroek-Zuid. De excursie begon met een zalige lunch bij Hotspot Hutspot, bereid door de stadslandbouw-dames en Hotspot Hutspot. De rondleiding was onderdeel van een excursiedag in het kader van de Dag van de Stadslandbouw in Rotterdam.
Betrokkenen uit binnen- en buitenland bezochten verschillende projecten in de stad en een internationaal congres in De Doelen. Nieuwsgierig wandelden ze langs de tuinen van Schiebroek-Zuid, waar Caroline Zeevat en  bewoners uitleg gaven over het project. Er werd rondgekeken in de kas aan de Hamakerstraat en in de verschillende tuintjes, die er nog kaal maar keurig verzorgd uitzagen.
In de kas werd al volop sla geoogst en in sommige tuinen bloeiden de fruitbomen.
 De ruim 30 bezoekers reageerden enthousiast. Zoals de Canadees Michael Ableman, projectleider van een groot 'urban-farming' project in Vancouver. "Ik vind het heel charmant wat hier gebeurt," vertelt Michael. "In Vancouver is het project veel groter en werken we voornamelijk met gehandicapten. Maar het is mooi te zien dat bij dit kleinschalige project de bewoners zelf zich zo verantwoordelijk voelen. Daar mag Nederland trots op zijn". Vol interesse luisterde hij naar de verhalen van de bewoners, die meer verstand bleken te hebben van tuinieren dan hij vermoed had.
 


Eten bij Hotspot Hutspot

Na alle cateringen en markten van afgelopen seizoenen, droomden sommige Stadslandbouwdames van een eigen wijkrestaurant. Nu is het zover!  Afgelopen december gingen we proeven en ervaren bij Hotspot Hutspot  op Zuid. En  we krijgen beginjanuari  2013 op de Asserweg een eigen Hotspot Hutspot - Skibroek. Een bijzonder project naar het gelijknamige restaurant in Rotterdam-Lombardijen. De bedoeling is dat kinderen en jongeren onder begeleiding  van volwassenen een gezonde en betaalbare maaltijd koken en uitserveren aan gasten. De producten zijn biologisch en de groenten en kruiden worden grotendeels zelf geteeld. Op de stoep voor het restaurant zullen grote houten bakken de 'tuintjes' vormen met daarin groenten, kruiden en fruitbomen. Ook zal er nauw worden samengewerkt met Stadslandbouw Schiebroek-Zuid.

Initiatiefnemer is Bob Richters:"Het restaurant in Lombardijen en het bijbehorende stadslandbouwproject zijn een groot succes. Het is geweldig om te zien hoe kinderen enthousiast aan de slag gaan met koken. Ze voelen zich veilig en gewaardeerd en leren hoe ze een goede maaltijd kunnen koken. En ze zijn supertrots als ze uiteindelijk hun gerechten ook echt aan de gasten kunnen uitserveren."
Richters bezoekt  buurtscholen om kinderen enthousiast te krijgen voor het project. "Alle kinderen en jongeren zijn welkom. Ze kunnen 's middags gewoon binnenlopen en meehelpen. Per keer is er in de keuken plek voor 7 kinderen".
De kinderen worden begeleid door twee of drie volwassenen. Daarvoor zoekt Richters voor Schiebroek nog vrijwilligers. Het liefst mensen die ervaring hebben in de keuken of in het onderwijs.
In het restaurant wordt een 3-gangenmenu geserveerd voor 7 euro. Het menu wisselt wekelijks en is altijd verrassend.
Vanaf 8 januari gaat Hotspot Hutspot aan de Asserweg open op voorlopig donderdag- en vrijdagavonden. Dat wordt uitgebreid met een avond voor de Stadslandbouwdames.