Nieuwe tuinen

De moestuinen tussen de flats in Schiebroek-Zuid staan er prachtig bij. De groenten groeien als kool met daartussen onder andere de oranje bloemen van de Oost-Indische Kers.
De afgelopen maanden zijn er weer 11 tuintjes bijgekomen, zodat er in totaal nu 21 moestuinen zijn.  Zoals die van  de Turkse Fatma en Naciye. Vandaag beginnen ze met het planten van bijvoorbeeld kruiden en rozen. In dit geval een extra geurende roos, die voor hen symbool staat voor de profeet Mohammed. “Die schijnt naar rozen te hebben geroken”, vertelt Fatma. Verder wil ze naast de gebruikelijke groenten en
kruiden, ook brandnetels in haar tuin. “Lekker voor thee en in plaats van spinazie kan ik het ookin allerlei Turkse gerechten verwerken.” Liever plukt Fatma de brandnetels niet in het ‘wild’ vanwege de honden die er mogelijk tegenaan geplast hebben.
Fatma en Naciye zijn dol op koken en vinden het geweldig om nu ook te kunnen moestuinieren. Naciye verbouwde tot nu toe pepers, tomaten en peterselie op haar balkon.Nu heeft ze vlak onder haar balkon een flinke moestuin van 7,5x4,5 meter. Drie weken geleden heeft een graafmachine de struiken uitgegraven en is het landje geegaliseerd.
Een Marokkaans echtpaar dat ook graag een tuin wilde, maar op vakantie was toen de graafmachine werd ingehuurd, wordt nu geholpen door buurtgenoten. Met elkaar proberen ze de struiken te rooien en de wortels door te hakken om de tuin klaar te maken.  In de buurtuinen wordt intussen volop geoogst. Het is ramadan en de islamitische vrouwen koken iedere avond uitgebreid voor familie, vrienden en buurtgenoten. 

1 opmerking:

  1. wat bijzonder ! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

    BeantwoordenVerwijderen